- ZSP Nr 1 w Kępnie

Idź do spisu treści

Menu główne:

Projekty


Szkolne Koło Żywienia
„ZDROWIE NA TALERZU”
Zajęcia koła żywienia „Zdrowie na talerzu” odbywają się dla uczniów chętnych z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych  jeden raz w miesiącu w liczbie 2-3 godzin pozalekcyjnych (w zależności od potrzeb) oraz dla uczniów całej szkoły w ramach pogadanek na lekcjach wychowawczych o tematyce żywieniowej.
W oparciu o Szkolny Program Wychowawczy celem programu jest wychowanie zdrowotne, kształtowanie postaw prozdrowotnych wśród uczniów naszej szkoły.
Skład zespołu koła
* uczennice klasy IV TG: Paula Jankowska, Klaudia Wąsala, Martyna Parzonka.
* uczennice klasy I TG : Alicja Kaczmarek, Kubiak Amelia, Kurowska Aleksandra
* opiekun koła: Aneta Szczęsna – nauczyciel przedmiotów zawodowych
.

Zajęcia koła żywienia "Zdrowie na talerzu" w roku szkolnym
2018/2019   prowadzone są pod hasłem
„Jak zapobiegać chorobom cywilizacyjnym"
Podejmowane działania:
-
Realizacja tematyki zajęć pod hasłem „ Jak zapobiegać chorobom cywilizacyjnym"
- Organizacja Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Hasłem tegorocznej szkolnej edycji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania jest
„Zdrowe jedzenie i gotowanie kluczem do zwalczania
chorób cywilizacyjnych”.
Dnia 20. 11. 2018r.
w ramach obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i  Gotowania odbyła się prelekcja na temat zagrożeń chorobami cywilizacyjnymi oraz promocja potraw lekkostrawnych -  przygotowana przez uczennice klasy IV w świetlicy szkolnej. Hasłem tegorocznej szkolnej edycji jest „Zdrowe jedzenie i gotowanie kluczem do
zwalczania chorób cywilizacyjnych”.  
Celem akcji jest pokazanie młodzieży na czym
polega zdrowe żywienie oraz zdrowy styl życia i jak zapobiegać chorobom cywilizacyjnym.
Z okazji tego święta nauczyciele przedmiotów gastronomicznych i Szkolne koło żywienia
„Zdrowie na Talerzu”
wpisując się w ogólnoeuropejskie święto zorganizowali degustację
kanapek i napojów przygotowanych zgodnie z zasadami zdrowego żywienia dla społeczności
szkolnej.
Dla klas pierwszych technikum i liceum przygotowano:
krótką prelekcję w formie
prezentacji multimedialnej
- konkursy i quizy żywieniowe.

 
 

Spotkanie z dietetykiem
Dnia 28 lutego w gabinecie poradni dietetycznej Z dietą na TY pani dietetyk Dominiki Parzonki odbyło się spotkanie, które zorganizowałam dla mojego zespołu - uczennic z klasy IV TG. Rozmowa dotyczyła tematu: insulinooporności i wegetarianizmu, które wybrały same zainteresowane. Pani dietetyk odpowiedziała na nurtujące ich pytania, dotyczące chorób insulinozależnych i ich objawów. Wymieniła również produkty wegetariańskie, które zastępują produkty pochodzenia zwierzęcego, bez utraty potrzebnych dla człowieka składników odżywczych.

 
 

Podsumowanie działań
Szkolnego Koła Żywienia „Zdrowie na Talerzu".


Zajęcia koła żywienia  "Zdrowie na talerzu" w roku szkolnym 2017/2018 prowadzone były pod hasłem "Czy wiesz, co jesz?".
Najważniejszym działaniem było min.:
W październiku 2017r. przeprowadzono anonimową ankietę żywieniową wśród uczniów klas pierwszych, która miała na celu określić nawyki żywieniowe uczniów ZSP Nr 1 w Kępnie. Badanie przeprowadzono wśród 135 uczniów.
Po raz pierwszy 8 listopada 2017 r. nasza szkoła włączyła się w obchody Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, które zorganizowałam wraz z zespołem. Naszym celem było zachęcenie społeczności szkolnej do zdrowego stylu życia oraz pokazanie jak ważną pełni on rolę. Tego dnia zespół koła żywienia „Zdrowie na talerzu” przygotował dla uczniów klas pierwszych technikum i liceum szereg konkursów związanych z propagowaniem zdrowego odżywiania wśród młodzieży.

 
 

W zainteresowanych klasach ( 9 klas) na lekcjach wychowawczych przeprowadzono prelekcję na temat jak zdrowo się odżywiać, co jeść, a czego unikać aby usprawnić pamięć i koncentrację młodzieży, pod tytułem „ Śmieciowe napoje i jedzenie spowalniają myślenie”, które nawiązywało do hasła „Czy wiesz, co jesz”.

Ponadto uczennice koła żywienia przygotowały gazetkę pod hasłem" Zdrowe odżywianie na wakacjach” (czerwiec 2018r.)

Zdrowe odżywianie na wakacjach.
Pamiętajmy o kilku ważnych zasadach:


Zawsze i wszędzie jest możliwość, by jeść zdrowo.
LATO oferuje nam dużo świeżych warzyw i owoców.

Wyeliminuj tłuste, ciężkostrawne potrawy i fast-foody
Zwracajmy uwagę nie tylko na to, co jemy, ale jak często.

Jedzmy regularnie i w niewielkich ilościach, nie opychajmy się, unikajmy podjadania w nocy.
Każdy posiłek uzupełniajmy dużą ilością wody, która wspomoże trawienie, nawet dość ciężkich potraw.
Ważny jest sposób picia wody często, małymi łykami.
Masz ochotę na coś słodkiego? Sięgnij po owoce, idealnie zastąpią słodycze.
Trzymajmy się z daleka od wszelkich produktów przetworzonych
.
W upały pij więcej wody!
Jako opiekun koła dokonałam również ewaluacji programu, zbierałam ankiety ewaluacyjne w klasach, przeprowadziłam rozmowę z uczestniczkami koła. Wynikiem rozmowy był zamiar zorganizowania w następnym roku szkolnym spotkania z udziałem dietetyczki aby urozmaicić zajęcia.
Opiekun koła: Aneta Szczęsna
nauczyciel przedmiotów zawodowych.
Uczestnicy koła to uczennice klasy III TG: Paula Jankowska, Klaudia Wąsala, Martyna
Parzonka.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego